Sound Healing and Discovering Your Voice, Voice Alchemy

 

Improvizacija, potraga, kreacija, glas, sloboda, spontaniji život.

Bili toga svjesni ili ne, improviziramo stalno. Cijeli život je put trenutaka u kojima, bez unaprijed jasno definiranog ishoda i bez kontrole svoje okoline, bojali se mi ili ne, donosimo odluke i idemo naprijed. Korisno je podsjetiti se i osvijestiti da je život nepredvidiv, da je pun iznenađenja i da trebamo biti spremni na sve izazove koje nam donosi.

Poput otkucaja srca, pjevanje nas povezuje. I zbližava u univerzalno-individualnoj potrazi za inspiracijom, kreativnosti i izvorom životnog eliksira kojeg zapravo svatko za sebe pojedinačno nosi upravo u sebi,no nedostaje mu možda poticaj ili medij kroz koji bi ga osvijestio. 

Sve oko nas je neki oblik energije i frekvencije. Našim glasom, jedinstvenim instrumentom, stvaramo upravo energiju i frekvenciju. Glas, mišić duše, naš je unutarnji i vanjski saveznik u komunikaciji, spoznaji i izražavanju emocija. Često zanemaren i u današnjem urbanom tempu prikriven bukom mašina, bukom ''samo najboljih glasova'' kojima je, prvenstveno zbog materijalističke strane društva u kojem živimo, jedino dopušteno pjevanje, dok svi ostali, potpuno neprirodno u odnosu na prošlost, preuzimaju ulogu slušatelja. A i u glazbenom svijetu prevladala je postprodukcija u kojoj se izgubila iskrenost i frekvencija glasa.

Samo treba otvoriti usta i pustiti zvuk, glas, frekvenciju, energiju. A TO MOŽE APSOLUTNO SVATKO.

Pjevanjem se opuštamo, prepuštamo. Puštamo element zraka i životnu energiju u cijelo svoje tijelo a ispuštamo svoju esencijalnu iskonsku kreativnost i individualnost. Ovisno o tome gdje smo se rodili,gdje živimo, pjesma je prisutna i u našoj svakodnevnici : od zaposlenika na pošti u Ghani https://www.youtube.com/watch?v=IKXw2QmwJFg do berača kokosa na Zanzibaru u Tanzaniji https://www.youtube.com/watch?v=YX9X3FowdFg ☺ !

Pjevanjem sa pozitivnom namjerom u holističkom aspektu podražajima frekvencija možemo sami sebi napraviti terapiju a i utjecati na svoju okolinu. Ne postoji ''nemam sluha'' i ''rekli su mi da imam ružan glas''. Postoji opuštenost, fleksibilnost i disanje. I sva kreativnost i melodije koje se skrivaju u nama, koje nosimo sa sobom, i samo ih je potrebno na pravi način prizvati.

Vibracija i zvuk mogu biti iskorišteni, kao i većina drugih stvari, ili sa pozitivnom ili sa negativnom namjerom. Te su se izvorne frekvencije zvuka koristile još u Vedama, drevnim Gregorijanskim Koralima, pa sve do današnjih terapija glazbom po brojnim metodama. Na primjer za napjeve i njihove posebne tonove, vjerovalo se da mogu donijeti izvanredne duhovne blagoslove kada se pjevaju u jednoglasju tijekom svetih Misa. 

Kroz pjevanje također upoznajemo sebe i pozivamo i vibracije u svoj život na smisleni način. Vibracije utječu na kristalizaciju vode, a kako je čovjek 70% voda ovisi samo o jačini i vrsti impulsa koje proizvodimo i kreiramo, kako bi pozitivno utjecali na biofizičke procese u tijelu i duhu.

Pjevanje je sloboda. Od Veda do rituala plemenskih zajednica pa do jazza. Sloboda. Kroz planete i elemente. Sloboda.

 

RADIONICE

Radionice nude mogućnost da uronite u zvuk, kreativnost, zajednicu u kojoj kontinuirano učimo jedni od drugih. Da zajedno istražujemo slobodu u kojoj pjevamo, igramo se, stvaramo, i prepuštamo se mašti da nas vodi u glazbi, ali i životu. Obogaćuju život za radost koja dolazi iz zajednice, iz grupnog pjevanja i muziciranja.

I svaka je za sebe jedna glazbeno- životna avantura, nakon koje izlazite osjećajući se drugačije, pozitivni, sa više energije, više ideja, možda i sa nekim odgovorom…i mijenjamo se.

Radionice su namijenjene svima, pristupačne su početnicima i hobistima, a izazov pjevačima i glumcima, te svima, bez obzira na naobrazbu i glazbene preferencije, koji žele istraživati svoj unutarnji ''ja'' te izraziti svoju individualnost kroz vlastitu pjesmu, koju svi mi nosimo sa sobom.

Radionice su također terapijskog karaktera te pomažu onima koji se možda bore sa tremom, mucanjem, komunikacijom, dikcijom, javnim govorom.

Spoj su mojih dosadašnjih iskustava, edukacije, te aktivnog bavljenja glazbom kako kroz scenu tako edukaciju.  Pa ce samim time biti obogaćene najraznovrsnijim glazbenim utjecajima: od folklora iz cijelog svijeta, plemenske glazbe, indijskih raga, gospela, do modernih žanrova, R&B-a, do klasike, jazz-a i jednom riječi ''world music'' glazbe.

U formaciji kruga kontinuirano ćemo stvarati platformu u kojoj ćemo zajedničkim učenjem otkrivati osnove glazbenosti, harmonije, kontrapunkta, ritma i međusobnog slušanja, esencijalnog za dobivanje zajedničkog zvuka, balansa, spoja, senzitivnosti i  harmonije koji prenosimo i na život.

Werbech metoda za otkrivanje glasa pristup je pjevanju koji je osmislila Werbeck Svardstrom, švedska operna pjevačica u suradnji s Rudolfa Steinera. Ona se temelji na uvjerenju da svako ljudsko biće ima svoj jedinstveni pjevački glas. Kroz otkrivanje naših glasova, spajamo misao sa akcijom i sa 

Berklee Music School Online tečajevi produbili su uz vodstvo sjajnih mentora poput Pat Pattisona, Gary Burtona, George Russel Jr.-a spoznaju o vokalnoj tehnici, improvizaciji i stvaralaštvu.

 

Scat pjevanje (pjevanje bez riječi)  i improvizacija je snažan i kreativan način koji ne koristi samo jazz vokalistima, nego svima zainteresiranima za upoznavanje sa svojom kreativnom stranom, izražavanjem kroz glas, melodiju, ritam... Scat pjevanje je vokalni stil koji se služi emotivnim, onomatopejskim i besmislenim slogovima umjesto riječi, kako bi se vokalisti izrazili u svojim solo improvizacijama na melodiju. Korijene vuče još iz zapadnoafričkih običaja dodjeljivanja fiksnih slogova uzorcima udaraljkaških instrumenata, no stil je proslavio popularni  trubljač i pjevač Louis Armstronga.

 

Radionice pokrivaju 5 osnovnih elemenata:

 
  1. BAZA/OSNOVA za pripremu vokalnog mehanizma i cijelog tijela
  2. VIBRACIJE I MOĆ KRUGA UZ FIZIČKE I METAFIZIČKE POTREBE/MOĆI GLASA i FREKVENCIJE
  3. STORYTELLING/PRIČAM TI SVOJU PRIČU KROZ KREATIVNOST I IMPROVIZACIJU
  4. ISTRAŽIVANJE ZVUKA U ODNOSU SA POKRETOM I EMOCIJAMA
  5. PREPUŠTANJE, OPUŠTANJE, HOLISTIČKA OBNOVA 
 

Radionica traje tri sata ili prema detaljnijem dogovoru i obuhvaća:

- Vježbe za opuštanje i relaksaciju

- Vježbe disanja i dikcije

- Vježbe fizičkog i vokalnog zagrijavanja i upjevavanja

- Ritmičke vježbe

- Vokalnu improvizaciju

- Kreiranje improvizacijskog vokabulara i sadržaja

- Pristup pri odabiru pjesme i repertoara

- Putovanje glasom kroz tijelo i pokret

- Interpretaciju emocija

- Interpretacija teksta, metode strukture govora i formacije riječi

- Praktične savjete za svakodnevno održavanje sretnog glasa

- Tips & tricks bilo kakvog javnog ili scenskog nastupa

- Tuširanje zvukom / frekvencijama / konsonantima

I puno drugih zanimljivih vježbi i tehnika za oslobađanje glasa, ovisno o inspiraciji i konstalaciji

Cijela radionica radi se u krugu, obliku planeta, obliku čakra, obliku najbolje, najintenzivnije i najsigurnije podrške zajednice pri zajedničkom muziciranju.

Svaki glas je pozvan i dobrodošao.

 

ENGLISH

 
Group and individual sessions and lessions.
 
Working with professional singers and musicians.
Runing workshops on singing, improvization and jazz interpretation of voice as an instrument.
Having fun with hobbists.
Music in therapy.
Working through some obstacles of speach, voice, mind , body and soul .
 
Power of singing, of music and art, of sound and vibration, pozitive actions and frequencies, laughter, breathing....
For more check out my FB page Alkemija glasa https://www.facebook.com/groups/1009155649168261/ or contact me directly to found out how I do what I do and how we create an individual approach just for you, or how you can join organized groups of likeminded openhearted people just like you...exploring, having fun and growing together.
Breathing, toning, connecting, engaging together allows each singer to let go of the usual conditioning & creates a space to consolidate our understanding of body,vibrations, placements within our own timing. 
With gentle guidance.
 

Currently I'm a student of Institute for Waldorf Education (Rudolf Steiner Institute in Croatia), from which I have explored Werbech method for uncovering the voice. This approach to singing was initiated by Mrs. Valborg Werbeck Svardstrom, a Swedish singer who developed this in cooperation with Rudolf Steiner. It is based on the belief that every human being has their own unique singing voice. Through uncovering or unveiling our voices, we can learn to connect more fully to that which wants to speak through our voices: to our deeper, inner ideals and impulses which we are looking for in our lives.

The process of uncovering the voice is guided by intensive listening. Teachers develop the art of listening to such an extent that they can hear the voice not only as it is, but as it could be, in development towards its ultimate form. Each student is carefully guided through an array of widely differentiated exercises through which her or she is taken away from a self-critical state of being, and learns to forget him/herself completely in singing.

I am also taking Berklee Music School Online courses in vocal technique, improvisation and other classes to deepen my knowledge of jazz technique both as a singer and as a teacher. 

Scat singing and improvisation ( singing without words) is a powerful and creative way that not only jazz vocalist can use to express themselves but for everyone interested in exploring their creative side, expressing through voice, melody, rhythm..and working on themselves. Scat, also called Scat Singing,is a vocal style using emotive, onomatopoeic, and nonsense syllables instead of words in solo improvisations on a melody. Scat has dim antecedents in the West African practise of assigning fixed syllables to percussion patterns, but the style was made popular by trumpeter and singer Louis Armstrong from 1927 on.

 

KIDS WORKSHOPS are  based on playing, exploring songs, rhythms, improvising, and learning in the process, while working with adults the spiritual content is more emphasised and we do more creative and improvisational practises and exploring the power of human voice. Through our voice we communicate, experience all human emotions and movements. Singing teaches us to breathe and bring air into every part of our body, release any stress and open up. Some people experience fear of public speaking

 

WORKSHOPS FOR YOUNG'S/ADULTS - NO PREVIOUS MUSICAL KNOWLEDGE OR EXPERIENCE REQUIRED.

Cover: 

- basics,

- vibrations and power of a circle, 

- physical and metaphysical properties of the voice, 

- storytelling and improvisation, 

- relax, relieve and revive. 

 
 

CLASSES USUALLY LAST 3 HOURS AND INCLUDE:

- relaxing and letting go exercises

- body and vocal warm up exercises

- rhythmical games

- vocal improvisation

- voice travelling through your body and movement

- emotion interpretation

- sound showering

 

  

 

 

"Improvisation, quest, creation, voice, freedom, more spontaneous life. All of those are conected and while singing we do our body, spirit and others around, very very good. Discovering your voice, muscle of the soul as they call it, and feeling the power of positive energy that comes with music is a voyage to be taken. Happy and honoured to take it with you" Melita Lovričević