Melita Lovričević: Jazz je jedna šarena inspiracija i sloboda

Melita Lovričević: Jazz je jedna šarena inspiracija i sloboda

2.12.2016

Instrument kojim Melita Lovričević najbolje barata je njezin glas koji je među prvim ženskim gypsy swing vokalima u zemlji. Pročitajte što nam je tim glasom ispričala!

Za Melitu Lovričević možemo beskromno reći da je među prvim ženskim gypsy swing vokalima u Lijepoj našoj. Studentica menadžmenta pjeva odkad je progovorila, a iz široke palete njezinih glazbenih preferenci, uvijek bi isplivao jazz kao broj jedan. Njezino ozbiljnije bavljenje glazbom nastavilo se nakon glazbene školi gdje je svirala klavir i flautu, a voli i zasvirati na perkusijama. No instrument kojim najbolje barata ipak je njezin glas.

Moj glas ipak nosi jedno životno iskustvo i svakodnevno ga vježbam i radim na vokalnim tehnikama. Svaki žanr nosi svoje čari, no osobno osjećam u jazzu posebnu crtu harmonije i grandioznosti. Zbog čega ga se nerijetko svrstava u kategoriju klasične glazbe. Daje jednu posebnu vrstu slobode ako si tip osobe koja voli uvijek dodati nešto svoje.

Kod nas i dalje ne postoji škola za jazz, no scena postoji i volja u toj zajednici je jaka. Zahvaljujući menadžerskim vodama u kojima je Melita svojevremeno plovila i vrijednim poznanstvima koje je stekla, sudjelovala je u timu s kojim je organizirala jazz festival i prisustvovala je brojnim radionicama.

Napominje nam da su trenutno najsvježija događanja uz postojeće live jazz svirke u Zagrebu Jazz lab radionica te škola plesa Back to swing gdje nastupa s bendom i ima veliku želju naučiti plesati swing. A zbog ljubavi prema jazzu dala je i otkaz na poslu jer se potpuno želi posvetiti pjevanju.

„Krećući se u jazz krugovima, upoznala sam mnoštvo inspirativnih i originalnih umjetničkih duša od kojih moram izdvojiti našu jazz vokalisticu, mentoricu i prijateljicu Lelu Kaplovitz koja me okuražila da nakon brojnih satova pjevanja, učitelja i mentora, napokon napravim nešto svoje. U počecima sam se najviše pronalazila u swingu, gypsy i etno jazzu, no s novim glazbenim projektima i novim suradnicima to se ispreplitalo s različitim jazz i fusion pričama.“

Dok je pjevala s različitim jazz glazbenicima, Melita je poželjela biti vokalist u svom bendu i tako je prije tri godine okupila vrhunske svirače oko sebe. „Mel & Little thunders“ koji su nedavno promijenili naziv samo u „Mel&Thunders“ u prvoj postavi čine: Mario Igrec (lead gitara), Mladen Baraković-Lima (bass gitara) i Julije Njikoš (klavir), također i članovi HRT-ovog glazbenog orkestra te Borko Rupena (bubnjevi). Započeli su kao jazz fusion band i snimili album naziva Thunder Jam Session na koji su pozvali i druge glazbenike iz jazz krugova.

„Postava benda mijenjala se s vremenom, ali ja meni je svaka proba kao jedna lekcija više. Od svih tih glazbenika svaki put možeš nešto naučiti. To su legende u svom fahu i nema face s kojom nisu svirali i gdje sve nisu bili. Činjenica da se postava benda mijenja zapravo je prednost jer imam priliku proširivati svoje glazbene vidike i vlastite sposobnosti.“

Osim što nastupa i vježba sa svojim bendom, Melita je počela surađivati i s „Dixieland“ bandom, na čelu s klarinetistom Brankom Ovčarićem te njeguje i suradnju s Big Bandom Hrvatskog glazbenog zavoda. Neprestana svirka i rad odveli su „Mel & Thunderse“ na Motovun Film Festival, Ljeto na Strossu, Last minute open jazz festival u Balama, Jazz in lap u Poreču te brojne umjetničke festivale, a tek su na početku.

Melita trenutno radi punom parom; pokrenula je glazbeni projekt s DJ-em Janom Kinčlom (Zero), koji je svojevrsna kombinacija jazza i elektronike, a surađuje i s bendom „Jewsers“. Ponovno će zapjevati i s Alisom Budimom, iz „Django Jet-a“ ,s kojim je nastupila i na IN Music festivalu gdje je predstavila svoje tekstove koje je pisala prema skladbama Djanga Reinhardta.

Neovisno o tome jeste li ljubitelj jazza, svakako poslušajte kako se poštuje jedna tradicionalna glazbena forma, začinjena originalnim suvremenim zvukom.

Priliku imate na sljedećem koncertu „Mel&Thundersa29. studenog na Europskom trgu, 8. prosinca u Funk klubu ili 17. prosinca u zagrebačkoj „Pivani“.